БЕЗПЕКА НА ВИРОБНИЦТВІ – НЕ РАЗОВА АКЦІЯ! 

  • 201

Жашківське відділення  Управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області  доводить  до  відома роботодавців.

 БЕЗПЕКА НА ВИРОБНИЦТВІ – НЕ РАЗОВА АКЦІЯ! 

На аграрних підприємствах тривають  весняно-польові роботи.

 Тривають весняно-польові роботи  і майже одночасно розпочато посів ярих культур. Це є специфікою сільськогосподарської галузі. Сучасні технології виконання посівних робіт передбачають використання мінеральних добрив, протруювачів насіння та інших хімічних речовин, без яких неможливе отримання високих урожаїв зернових культур.

Для шкідливих хімічних речовин встановлено гранично допустимі концентрації у повітрі робочої зони і в атмосферному повітрі.

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони – це такі концентрації, які при щоденній восьмигодинній дії на працюючих не викликають захворювань або відхилень у стані здоров’я, що виявляються сучасними обстеженнями безпосередньо під час процесу або у віддалені строки.

Безумовно, працівники, які отримали професійне захворювання або виробничі травми, є соціально захищеними та мають право на страхові виплати відповідно до вимог Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, але за дотриманням санітарно-гігієнічних правил повинен стежити власник підприємства. Суворе дотримання гранично допустимих концентрацій хімічних речовин у повітрі робочої зони, а також рівнів шуму та вібрації інших шкідливих для здоров’я чинників дає змогу уникнути випадків професійних захворювань серед працівників сільського господарства.

Під час виконання весняно-польових робіт власники підприємств повинні забезпечувати не тільки технічні, а й організаційні заходи.

При виборі проведення   весняно-польових  робіт перевагу слід надавати технологіям, які мають більшу надійність і безпеку технологічного процесу.

Під час роботи в полі й руху по дорогах нікому крім   механізаторів не дозволяється знаходитися на  посівній техніці.

Не дозволяється перебування людей у кузові автомашин або тракторного причепа при транспортуванні мінеральних добрив до місця внесення.

Під час переїздів робочі органи посівних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між машинами має бути  безпечна. Жашківське  відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Черкаській області наголошує, що профілактика нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань є невід’ємною частиною комплексу заходів, спрямованих на захист людини праці.

   Страховий експерт з охорони праці  Жашківського відділення Управління  виконавчої дирекції Фонду соціального  страхування  України  у Черкаській області

Добротворська К.В.

тел.098-279-77-11