ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ І ТРУДОВИХ ВІДНОСИН – СОЦІАЛЬНА ЗАХИЩЕНІСТЬ КОЖНОГО

  • 116

Коли настає пенсійний вік і необхідно оформляти пенсію, багато хто дізнається, що її розмір є набагато меншим, ніж розраховували, а для декого взагалі втрачено право на її призначення. Чому таке відбувається?

Сьогодні це питання актуальне як ніколи. Для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплати в «конвертах». Такий нелегальний заробіток не хвилює пересічного громадянина на початку трудового шляху. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітної плати, але час вже втрачено.

От і виходить, що начебто працювали, а пенсія маленька.

На розмір пенсії впливає також і страховий стаж. Це період роботи, протягом якого щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. З 1 січня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати становить 4723 грн. Мінімальний страховий внесок становить 22 % від цієї суми, а саме 1039, 06 грн. на місяць.

Деякі роботодавці намагаються не укладати трудові угоди з працівниками  задля того, щоб мінімізувати власні витрати та отримати максимально можливий  прибуток. Здебільшого проблемним питанням щодо легалізації заробітної плати виникає у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.

Починаючи з 2004 року трудова книжка не є підтвердження страхового стажу. Відомості про заробітну плату та сплачені внески зберігаються в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2020 року зросли і штрафи для роботодавців за порушення законодавства про працю. Для прикладу, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівників на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи  повний робочий час та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного соціального внеску передбачено штраф у розмірі 141 690,00 гривень.

Водночас штраф не є самоціллю контролюючих органів. Важливіше, щоб громадяни усвідомили мету офіційного оформлення трудових відносин, змінили своє ставлення до цього питання, а суспільство в цілому характеризувалося високою культурою сплати страхових внесків.

Кожен має розуміти: офіційне працевлаштування працівників – це соціальні гарантії (оплачувана відпустка, страхові виплати у разі хвороби, безробіття), трудові права та гідна пенсія.

Перевірити наявність та тривалість свого страхового стажу застраховані особи можуть, зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua).

 

Начальник Христинівського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області                  Л.Долобан