Кодити з 7 років: як навчають дітей програмування з першого класу

  • 472

Фото без опису

У рамках Європейського тижня цифрової грамотності команда Міністерства та Комітету цифрової трансформації України відвідала Христинівську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №1 імені О.Є. Корнійчука та провела урок кодування для першокласників.

Зустріли та супроводжували гостей міський голова Микола Наконечний, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Олег Бричук, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Маргарита Білецька та директор Христинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 імені О.Є. Корнійчука Лариса Трясучкіна.

В інтерактивній та ігровій формі дітей навчали елементарних основ програмування, а також розповіли про важливість професії айтішника.

Фото без опису

Вміння програмувати це набагато більше, ніж просто технічні навички. Написання програмних кодів розвиває аналітичне та логічне мислення, а також уяву і креативність. І чим раніше діти починають навчатись кодування, тим винахідливішими та креативнішими вони стають у майбутньому.

Один із популярних інструментів для навчання дітей кодування є програма Scratch – візуальна мова програмування для дітей, яку винайшли в MIT. Крім того, пояснити основні принципи технології можна в інтерактивній та ігровій формі. Саме в такому форматі команда Мінцифри провела урок кодування першокласникам, використовуючи для візуалізації розумні ручки Smart Koala, які надали партнери проєкту мережа MOYO.

Фото без опису

«Ми маємо допомогти нашим дітям стати активними, а не пасивними користувачами технологій, а також розвинути знання, які потрібні в 21 столітті. У початковій школі програмування вчить дітей мислити швидко і чітко: вони розуміють, як влаштований світ, встановлюють логічний ланцюжок подій і можуть передбачити, що буде далі. До того ж, навчання дітей кодування означає інвестування в їхнє професійне майбутнє, а також можливість отримати нові таланти для української ІТ-індустрії. Щиро вдячний нашим партнерам мережі MOYO, які подарувала учням девайси Smart Koala, що допомагатимуть їм не тільки опановувати нові технології, а й вивчати математику та англійську мову», – зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Фото без опису

Вже зараз з’являється дедалі більше нових професій на стику програмування, математики, фізики, біоінженерії та економіки. Тому навчити українців цифрової грамотності одне із основних завдань Мінцифри.

«Володіти базовими цифровими навичками сьогодні не менш важливо за знання іноземної мови. Ми раді долучитися до цієї прогресивної ініціативи і посприяти тому, аби уроки проходили в цікавій та ігровій формі. Такі проєкти не тільки заохочують дітей до навчання, а й дозволяють їм спробувати себе в чомусь новому та навіть обрати майбутню професію», – зазначив генеральний директор мережі MOYO Валентин Івакін.

Після заняття усі діти отримали інтерактивні ручки та підручники Smart Koala від команди Міністерства цифрової трансформації та партнерів мережі MOYO.

Фото без опису

Довідково:

Smart Koala інноваційний продукт, що розроблений в Україні. Основна ідея показати, що навчання це весело, цікаво, інтерактивно за допомогою спеціальних книг та смарт-ручки. Важливою перевагою всіх продуктів Smart Koala є те, що всі малюнки, які зображені в книгах, озвучені трьома мовами.

Інші новини

Всі новини