Патронатна сім’я – це форма захисту прав та інтересів дитини

  • 533

Фото без опису

В Україні запроваджена нова форма сімейного виховання дітей, якою передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Сімейний патронат дасть змогу дитині, родина якої потрапила в складні життєві обставини, перебувати в безпечних умовах.

В Христинівській територіальній громаді також існує така форма тимчасового сімейного виховання. В 2017 році першопрохідцями в сімейному патронаті стала родина Ткач з міста Христинівка.

Наразі ще одна сім’я успішно пройшла навчання за Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі в Черкаському обласному центрі соціальних служб.

Фото без опису

31 травня 2021 року за результатами навчання відбулася співбесіда з кандидатом у патронатні вихователі Олександром Скакуненком та його помічником Любов’ю Скакуненко під головуванням першого заступника міського голови Володимира Валюка.

Участь в нараді взяли начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Маргарита Білецька, начальник служби в справах дітей Наталія Піддубняк, завідуюча відділенням соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді КЗ «Центр надання соціальних послуг» Тетяна Маріщак, начальник відділу організації навчальних заходів для сімейних форм виховання Лідія Юрченко та дільничний офіцер поліції ВПД №3 Уманського РУП Сергій Савченко.

В ході зустрічі було обговорено питання аналізу результатів проходження навчання сім’ї кандидатів у патронатні вихователі, визначення сильних сторін сім’ї кандидатів та ризиків, процедуру запровадження послуги патронату над дитиною, основні функції та завдання служб, організацій та установ, дотичних до організації та надання цієї послуги. Також було узгоджено план та наступні кроки щодо запровадження послуги патронату над дитиною у Христинівській територіальній громаді.

За результатами співбесіди сім’я Скакуненко отримала одноголосну підтримку в заяві на створення патронатної сім’ї.