Фестиваль вареників – це весело та смачно

  • 537

Фото без опису

У мальовничому селі Мала Севастянівка відбувся XVI щорічний фестиваль «Свято вареника», засновником і організатором якого є громадський діяч Валерій Костюк. Свято було присвячене 30-ій річниці з дня Незалежності України.

Без сумніву, найулюбленішою стравою українців є вареники. Смачні, із різноманітною начинкою, скупані в сметані… У кожній оселі цю, здавалося б, таку звичну страву готують по-своєму, по-особливому… А тому на фестивалі було різноманіття вареників, адже кожна господиня приготувала смаколики для гостей з різних куточків України, яких в цей день зібралося чимало.

Тематика свята була помітна в усьому: пісні та таночки були присвячені «смачній українській візитівці», а на кожному столі можна було побачити рукотворні шедеври та смачні вареники від кращих колективів громади. Саме вони представили свої локації та страви на розсуд суддям. Кожна локація була святково прикрашена, на столах було чимало смачних страв, напоїв, а господарі радо зустрічали членів журі веселими піснями та віршами.

Фото без опису

Участь у фестивалі взяли 8 команд, а саме: с. Орадівка, с. Велика Севастянівка, с. Мала Севастянівка, с. Погоріла, с. Кочубіївка, колективи філії Центру культури та дозвілля Малосевастянівського сільського Будинку культури, Ягубецького сільського Будинку культури та Народний аматорський театр Центру культури та дозвілля. Учасники фестивалю пригощали своїми стравами всіх охочих.

До складу журі фестивалю увійшли міський голова Микола Наконечний, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Олег Бричук, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Маргарита Білецька, головний спеціаліст відділу Галина Кошель, громадський діяч, організатор фестивалю Валерій Костюк, керівник бізнес-регіону «Центр» компанії «Сингента» у м. Умань Юрій Струминський та голова Уманської міської федерації футболу Олександр Карнаушенко.

Саме вони оцінювали презентацію страв, їх смакові якості, оригінальність подачі та творчий підхід до кулінарної справи і оформлення локацій усіх команд.

Фото без опису

В той час коли члени журі відвідували святкові курені та куштували смачні вареники, на головній сцені свята відбувалося театралізоване дійство, де виступали місцеві аматорські колективи: фольк-бенд «Троїсті музики» Центру культури та дозвілля, танцювальний колектив «Імпульс» філії Центру культури та дозвілля Орадівського Будинку культури – керівник Вікторія Лисенко, Кочубіївський народний самодіяльний хор – керівник Світлана Вивальнюк, жіночий вокальний ансамбль «Калинонька» філії Центру культури та дозвілля Ягубецького Будинку культури – керівник Людмила Корольова, хореографічний колектив «Розсішські молодички» філії Центру культури та дозвілля Розсішського Будинку культури – керівник Павліна Олейнікова, вокальний ансамбль «Черемшина» філії Центру культури та дозвілля Малосевастянівського Будинку культури – керівник Степан Ковбасюк, фольклорний колектив «Яблуневий цвіт» с. Погоріла – керівник поет-пісняр Василь Кошельник та актори Народного аматорського театру Центру культури та дозвілля – керівник Валентина Свіщенко.

Фото без опису

Та все ж таки потрібно було визначити переможців фестивалю. Як виявилося зробити це було досить важко, адже кожна локація дивувала чимось особливим: ексклюзивним шоколадним вареником, запальними піснями, яскравими костюмами, веселою театралізацією. Накриті столи «ломилися» від різних шедеврів української кухні – окрім вареників тут були ще й млинці з різними начинками, голубці, пиріжки, галушки, пампушки, сало, домашні запашні ковбаски. Тому одноголосно було вирішено, що на цей раз переможців та переможених не буде. Всіх учасників нагородили призами та дипломами у різних номінаціях.

Фото без опису

Конкурс на найкращу вишиванку зібрав усіх бажаючих у величезне коло. Під запальну мелодію української полечки ведуча свята Світлана Фесянова визначила переможців у трьох номінаціях, які були нагороджені цінними подарунками.  А королем і королевою свята одноголосно було обрано Володимира Осадчого та Любов Мельник.

Українські народні пісні, запальні танці, драйвові виступи та море яскравих вражень всім присутнім подарував цей чудовий захід. Тому з впевненістю можна сказати, що фестиваль «Свято вареника» пройшов гучно, весело та колоритно.

Фото без опису

Інші новини

Всі новини