Професійна адаптація ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності

  • 58

Фото без опису

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 листопада 2022 року № 1235 (надалі – Постанова) внесено зміни до Порядку та умов використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із професійної адаптації ветеранів війни.

Дія цих Порядку та умов поширюється на:

  • осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, члени їх сімей;
  • осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени їх сімей;
  • членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності.

На період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, профадаптацію можуть отримати:

  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби та члени їх сімей;
  • військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та члени їх сімей.

Для отримання послуг з професійної адаптації слід звернутися до Христинівського відділу управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА із заявою відповідного зразка.

До заяви додаються:

  • копія (сканкопія/фотокопія) індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
  • копія (сканкопія/фотокопія) посвідчення (засвідчена підписом особи), що підтверджує наявність одного із статусів, визначених абзацом першим пункту 3 цих Порядку та умов, або копія документа, що підтверджує належність до категорії осіб, визначених абзацом другим пункту 3 цих Порядку та умов;
  • копія (сканкопія/фотокопія) свідоцтва про шлюб, для дітей – свідоцтва про народження (для членів сімей осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів сімей осіб, зазначених в абзаці другому пункту 3 цих Порядку та умов).

Строк професійного навчання осіб визначається робочими навчальними планами, робочими навчальними програмами та освітніми програмами відповідно до законодавства. У разі організації навчання за робітничими професіями строк не може перевищувати 12 місяців.

Після успішного завершення повного курсу навчання здобувачі отримують документ державного зразка відповідно до законодавства.

Послуги з професійного навчання надаються особі одноразово в порядку черговості.

Звертаємо увагу, що на території Уманського району послуги з професійної адаптації можна отримати в автошколах району. Бажаючі навчатись на водія автотранспортних засобів та отримати посвідчення водія всіх категорій. Навчання на водія автотранспортних засобів розпочинається по мірі утворення групи.

За детальною інформацією звертатися до Христинівського відділу управління праці та соціального захисту населення Уманської районної державної адміністрації за адресою: м. Христинівка, вул. Соборна, 47, каб. 3.