20 липня Міжнародний день шахів

  • 514

Фото без опису

Традиційно 20 липня відзначається Міжнародний день шахів.

Саме в цей день 1924 року була створена ФІДЕ (міжнародна організація шахістів). Міжнародний день шахів відзначається з 1966 року на прохання ФІДЕ ЮНЕСКО. 1 листопада 2011 року Постановою Верховної Ради України проголошено 20 липня День шахів в Україні.

До того, як до України потрапили шахи, у Київській Русі в IV столітті існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. До Європи звичні нам шахи потрапили в IX столітті, а за сто років вони дійшли до нас. Археологічні розкопки Вишгорода, Києва, Турова свідчать, що – з Персії. Із билин і поем можна зрозуміти, що ця гра була досить поширеною на землях Київської Русі.

20 липня проводяться різноманітні тематичні заходи та змагання. Тож в цей день на площі ім. Т.Г. Шевченка в місті Христинівка неодноразовий призер відкритих чемпіонатів Христинівщини В’ячеслав Одинець провів показові турніри з початківцями. Увесь день всі охочі грали в шахи.

Шахи на площі магнітом притягували спортсменів-любителів, дітей, дорослих та простих перехожих. Адже нашими величезними фігурами можна не тільки грати партії – вони є окрасою площі Шевченка та чудовою локацією для фото.