Увага!Важлива інформація

  • 52

                                                            

Фото без опису

 

    СТОП АМБРОЗІЯ

 

     Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої  найсильніший алерген для людей різного віку. Амброзія полинолиста  — це один із найнебезпечніших в Україні карантинних бур’янів-алергенів. Амброзію полинолисту можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, адже її квітковий пилок шкідливий для людини.  

     Христинівська міська рада закликає всіх небайдужих громадян до свого здоров’я і стану людей навколо, екологічного благополуччя в місті та  селах територіальної громади до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках.

     Звертаємось до всіх осіб, суб’єктів господарювання та жителів Христинівської територіальної громади із закликом провести роботи по знищенню рослин амброзії та недопущення її масового цвітіння, адже Стаття 22 Закону України  «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту» зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.   Відповідно до пунктів 22, 44 пункту 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», з метою якісного покращення санітарного стану  і комплексного благоустрою Христинівської міської територіальної громади та затверджених відповідно до  Правил благоустрою Христинівської територіальної громади на 2021-2025 роки від 11.03.2021 №6-5-VII, за невиканання   пункту 3.2.5. :

«На обєктах благоустрою (їх частинах), що перебувають у їх власності або користуванні, регулярно знищувати бур’яни, скошувати траву висотою більше 10 см, проводити боротьбу по знищенню карантинних рослин. Скошена трава та бур’яни повинні бути прибрані в день проведення цих робіт».

     До відповідальності притягуються посадові особи та громадяни, що допустили порушення, а у разі неможливості їх виявлення – посадові особи юридичних осіб, за якими закріплені ці території,  стаття №152 Кодексу України про адміністративні правопорушення  ( штраф від 340 грн. до 1 360 грн.)

     Тобто, боротьба з бур’янами, у тому числі амброзією полинолистою, згідно з чинним законодавством – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи.

Основні способи боротьби з бур’яном: оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.