Обговорили питання створення індустріальних парків на території громади

  • 513

Фото без опису

Днями відбулося засідання активу громади у форматі «круглого столу», на якому розглядалося питання створення та функціонування індустріального парку на території Христинівської міської територіальної громади.

Участь в засіданні взяли заступники міського голови Володимир Валюк, Олег Бричук, Микола Найдюк, секретар міської ради Наталія Горохова, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, інвестиційно-економічного розвитку та цивільного захисту населення Іван Рябоконь, керівники структурних підрозділів та комунальної служби міської ради, старости Івангородського та Сичівського старостинських округів, депутати міської ради, представники ПрАТ «Зернопродукт МХП», громадської спілки «Асоціація розвитку та реконструкції регіонів України», Христинівської ДПІ ГУ ДПС у Черкаській області, Христинівського відділення ПрАТ «Уманьгаз» та відокремленого структурного підрозділу «Уманські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго», медіа.

На засідання було розглянуто питання щодо доцільності створення індустріального парку на території громади та обговорено найменш затратні для бюджету громади місця його розташування.

Звертаючись до всіх присутніх, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, інвестиційно-економічного розвитку та цивільного захисту населення Іван Рябоконь зазначив, що на сьогоднішній день розглядаються два можливі варіанти розміщення індустріального парку: на території Івангородського старостинського округу та на території Сичівського старостинського округу.

Крім того, Іван Васильович детально проінформував присутніх щодо всіх переваг та недоліків, які можуть виникнути в результаті такого розміщення на даних земельних ділянках, а саме:

  • підведення інженерних комунікацій електроенергії, газу, водопостачання та водовідведення;
  • транспортно-логістична інфраструктура;
  • людський капітал (трудові ресурси);
  • можливі зони будівництва житла для працюючих.

Фото без опису

Також він зауважив, що на початковому етапі створення промислового парку найбільш вартісним питанням для бюджету громади є підведення комунікацій до земельної ділянки, тому потрібно враховувати відстань до можливого місця підключення аби мінімізувати витрати місцевого бюджету.

В свою чергу, Президент громадської спілки «Асоціація розвитку регіонів України» Олег Ситник детально розповів про переваги створення індустріального парку на території Христинівської міської територіальної громади поблизу автодороги М-30 «Стрий – Умань – Дніпро – Ізварине» та навів приклад створення індустріальних парків у м. Вінниця, де Асоціація сприяла їх впровадженню.

В обговоренні даного питання також взяли участь депутати міської ради Сергій Білобров, Володимир Бойко, Руслан Сілко, Сергій Хливнюк, начальник фінансового управління Христинівської міської ради Микола Невшупа, начальник відділу земельних ресурсів, агропромислового розвитку та екології виконавчого комітету Христинівської міської ради Олександр Кошель, начальник Христинівського ВУЖКГ Валерій Громов, головний інженер відокремленого структурного підрозділу «Уманські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» Юрій Вітер, головний інженер Христинівського відділення ПрАТ «Уманьгаз» Олександр Молодько та директор виробничого підрозділу Гайсин ПрАТ «Зернопродукт МХП» Сергій Цимбалюк.

Думки присутніх розділилися в частині доцільності зміни призначення земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості, але загалом учасники засідання підтримали ідею створення індустріального парку, як перспективу для розвитку громади.

По завершенню зустрічі перший заступник міського голови Володимир Валюк підсумував: «Індустріальний парк – це можливість розвитку громади, платформа для залучення інвестицій, створення нових підприємств, робочих місць та збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів. Ми маємо рухатися вперед разом з Європейським Союзом, як країна-кандидат в ЄС».

Фото без опису

Фото Валентини Добринської