Цифрова перебудова системи послуг для осіб з інвалідністю

  • 177

Фото без опису

Інклюзивність та рівні можливості у фокусі роботи Міністерства соціальної політики України. В планах – масштабна модернізація функціоналу і розвиток Єдиної інформаційної системи соціальної сфери для того, щоб її підсистеми максимально покривали потреби людей з інвалідністю.

Новий функціонал, який буде розроблено, як частину Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, об’єднає всю інформацію про осіб з інвалідністю в одному цифровому просторі – це дозволить оперативно та точно визначати потреби людей та відповідно надавати їм доступні та якісні соціальні послуги.

Поки розробляється концепція нової підсистеми надання послуг особам з інвалідністю, команда Міністерства паралельно продовжує покращувати наявний функціонал Централізованого банку даних з проблем інвалідності (ЦБІ).

  • у 2023 році реалізовано автоматизований механізм для накопичення, зберігання та використання інформації про роботодавців, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю. Тепер підприємства всю інформацію про виконання нормативу отримують безпосередньо у своєму електронному кабінеті Пенсійного фонду України;
  • розроблено функціонал для Центрів надання адміністративних послуг, щоб особи з інвалідністю мали можливість подавати документи на забезпечення допоміжними засобами реабілітації зручним для них способом, зокрема у найближчому ЦНАПі. Наразі йде процес реєстрації ЦНАП в системі, але невдовзі всі зможуть скористатися цією послугою;
  • зроблено важливий крок на шляху до поліпшення життя наших героїв – ветеранів. Міністерство ветеранів та Міністерство соціальної політики підписали двосторонній договір про інформаційну взаємодію, в рамках якого передбачено співпрацю та обмін інформацією. Це означає, що дані ветеранів будуть швидше та ефективніше перевірятися у державних реєстрах. В результаті, процес верифікації особи стане набагато швидшим та зручнішим. Наразі інформаційний обмін знаходиться в дослідній експлуатації, проте вже скоро запрацює і в промисловому середовищі систем;
  • ще одним важливим кроком стало підписання двостороннього договору про інформаційну взаємодію між Міністерством соціальної політики та Міністерством охорони здоров’я. Підприємствам, які бажають забезпечувати допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю за державною програмою більше не потрібно подавати окремі пакети документів щодо виробів до різних відомств. Адже після внесення всіх даних до «Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів, активних медичних виробів, які імплантують, та медичних виробів для діагностики in vitro в обіг» вони автоматично будуть потрапляти до ЦБІ. Тим самим створюючи умови для забезпечення осіб з інвалідністю лише якісними та сертифікованими допоміжними засобами реабілітації. Також завдяки реалізації цього обміну Фонду соціального захисту осіб інвалідністю більше не потрібно буде вручну вести облік таких підприємств та їх виробів у системі. Автоматизація таких процесів точно пришвидшить процес забезпечення осіб з інвалідністю необхідними їм виробами. На сьогодні ми проводимо тестування інформаційного обміну між системами та плануємо його запустити найближчим часом;
  • серед іншого модернізовано Електронний кабінет особи з інвалідністю. Доопрацьовано функцію для зручності користування особам з порушенням зору та зроблено редизайн Електронного кабінету. Також спрощено систему входу до особистого кабінету;
  • реагуючі на виклики сьогодення у зв’язку із повномасштабним вторгненням та постійними кібер атаками ворога Міністерство піклується про надійний захист персональних даних осіб, які перебувають на обліку в ЦБІ та користувачів системи. Саме тому були посилені механізми логування та аудит дій користувачів в системі. Забезпечується повна збереженість даних всіх людей.

У 2024 році у команди Міністерства багато планів на подальше вдосконалення системи.

Плануємо побудову ще одного інформаційного обміну з Міністерством охорони здоров’я з метою отримання даних з індивідуального реабілітаційного плану особи про необхідність забезпечення допоміжними засобами реабілітації. Надалі громадянам не потрібно буде приносити паперові медичні довідки та постійно їх оновлювати. Всі дані будуть автоматично потрапляти до ЦБІ. А інформування системи МОЗ про забезпечення осіб з інвалідністю допоміжними засобами реабілітації дасть можливість робити якісну оцінку у забезпеченні потреб таких осіб всім необхідним для повноцінного життя.

Також у планах побудова інформаційного обміну із Державним центром зайнятості для підвищення можливості працевлаштування якомога більшої кількості осіб з інвалідністю та максимальної інтеграції їх у суспільство.

Мінсоцполітики буде проведено аналіз на вебдоступність Електронного кабінету особи з інвалідністю з подальшою його модернізацією, щоб зробити його ще зручнішим для користування.

Паралельно продовжуємо працювати над актуалізацією програмного забезпечення відповідно до змін, які на сьогодні відбуваються в законодавстві.

Поряд з цим ведеться активна робота над вдосконаленням функціоналу системи для спрощення роботи органів з питань охорони здоров’я в частині внесення інформації про осіб з інвалідністю медико-соціальними експертними комісіями.

Всі ці дії роблять відчутне покращення якості життя осіб з інвалідністю та забезпечують їм більше можливостей. Продовжуємо будувати майбутнє, де кожен громадянин має можливість реалізовувати свій потенціал та бути частиною нашого безбарʼєрного суспільства.

За інформацією Міністерства соціальної політики України