Допомога поруч: 9,8 тис. медпрацівників готові надавати послуги з ментальної підтримки на Черкащині

  • 260

Фото без опису

Допомога в питаннях ментального здоров’я стає ближчою. Тепер послуги з психологічної підтримки можуть надавати 9.8 тис. медичних працівників області. Вони пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP (Mental Health Gap Action Prorgamme).

Зокрема, отримали навички із ментального супроводу на Черкащині майже 3 тис. медичних працівників та 6,8 тис. фахівців із середньою медичною освітою. Загалом в Україні майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP і можуть допомагати в охороні ментального здоровʼя.

– Сімейний лікар – той фахівець, до якого ми передусім звертаємося за допомогою та консультацією щодо проблем зі здоров’ям, – пояснила перша заступниця очільника області Наталія Кравченко. – Тому важливо, аби наші лікарі, медсестри, фельдшери могли надати й психологічну підтримку також. Адже ментальне здоров’я невіддільне від фізичного. Проблеми в цій сфері призводять до цілком очевидних фізичних захворювань: інсульту, діабету, серцево-судинних захворювань. 

В Україні уже фіксується зростання кількості хвороб серця та діабету 2 типу. Саме тому важливо наближати психологічні послуги до пацієнтів, зауважила посадовиця.

У цьому допомагає програма ВООЗ mhGAP (Mental Health Gap Action Prorgamme). Вона має на меті покращити доступ до послуг із ментального здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих кадрів – медпрацівників первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медсестер, медбратів, фельдшерів. 

– Звісно, сімейний лікар, який пройшов навчання mhGAP, не стає психіатром, психотерапевтом, психологом, – додала Наталія Кравченко. – Ви можете обговорити зі своїм лікарем порушення сну, тривалу відсутність апетиту, тривогу, нав’язливі думки про те, що може статися щось погане. Але якщо він бачить, що ситуація вимагає залучення вузьких спеціалістів, то направляє пацієнта до них. Водночас наголошу, що обговорювати такі нібито незначні симптоми – важливо. Адже вони є ознаками більших проблем.

На платформі Академії НСЗУ стала доступною друга частина онлайн-курсу mhGAP. Він допомагає поглибити знання медичних працівників щодо проявів, оцінювання і лікування поширених психічних і неврологічних розладів, зокрема психозів, деменції, наслідків черепно-мозкової травми, суїциду і самопошкоджень. В області уже пройшли навчання за цією програмою понад тисяча лікарів та 2,4 тис. фахівців з середньою медичною освітою.

Послуга з охорони психічного здоровʼя є абсолютно безоплатною, адже надається в межах Програми медичних гарантій. На сьогодні вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України на 2024 рік.

Переглянути перелік і знайти найближчий до вас можна на інтерактивній мапі. Дані також є в операторів гарячої лінії НСЗУ 16-77.

Фото без опису

Довідково:

Інтеграція послуги з охорони ментального здоровʼя у закладах первинної меддопомоги (ПМД) є компонентом пріоритетного проекту Міністерства охорони здоровʼя у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоровʼя реалізується за підтримки проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація «Пакт».