Пенсійний фонд інформує

  • 63

Фото без опису

Перерахунки пенсій та грошових виплат з 01 березня 2024 року

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 № 185 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році“ проведено індексацію пенсій, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим віковим категоріям пенсіонерів.

  • Коефіцієнт індексації – 1,0796.
  • Індексації підлягають пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно.

 

Постановою передбачено індексацію:

  • Показника середньої заробітної платив Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсій, призначених відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ (особам з числа військовослужбовців строкової служби).

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, розмір яких після індексації не підвищується, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 гривень.

  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби),з урахуванням розмірів індексації, встановлених з 1 березня 2022 року та 1 березня 2023 року.
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності особам з інвалідністю з числа військовослужбовців.
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • Пенсій за особливі заслуги перед Україною, встановленої реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті в розмірі 4200 грн.
  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Розмір збільшення пенсії в результаті вищезазначених перерахунків не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1500 грн.

 

З 01.03.2024 проведено індексацію щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого. Перерахування проводиться у межах максимального розміру щомісячної страхової виплати, що становить чотири мінімальні заробітні плати, — 28400,00 грн (7100 грн х 4).

При цьому розмір збільшення в результаті перерахування щомісячних страхових виплат не може перевищувати 1 500 грн.

Переглянути результат перерахунку пенсії можна в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Начальник відділу обслуговування громадян №2 (сервісного центру) управління обслуговування громадян Головного управління ПФУ в Черкаській області                                                        Людмила ДОЛОБАН