Будьте обережні! Водно-нітратна метгемоглобінемія

  • 47

Фото без опису

Зазвичай, метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязів та індивідуальних свердловин). При вживанні питної води з високим рівнем вмісту нітратів, в товстому кишечнику людини, внаслідок діяльності нормальної мікрофлори, перетворюються в нітрити. Саме нітрити, з’єднуючись з гемоглобіном крові, роблять його неактивним. Внаслідок чого, в організмі утворюється замість гемоглобіну метгемоглобін та розвивається киснева гіпоксія.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Нітрати – це азотисті речовини, які утворюються внаслідок розпаду органічних сполучень та аміачних мінеральних добрив, які поширено використовуються на сільськогосподарських угіддях , присадибних ділянках . Крім того, джерелом утворення нітратів є стічні води з вигрібних ям та тваринницьких ферм в сільських населених пунктах.

Групою підвищеного ризику становлять діти до 3-х років. Це пов’язано, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення.

Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується летально.

Аби вберегтися від трагічних наслідків слід пам’ятати:

  • забезпечити утримання колодязів в належному санітарно-технічного стані та здійснювати заходи щодо належного їх утримання. Дотримуватись водоохоронного режиму в межах 50 м навкруги колодязів;
  • забруднена вода нітратами на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та звичайна за смаком, тому не вживайте води (особливо діти до 3-х років), якщо вам не відомий вміст нітратів. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки збільшує її токсичність на 40-80%;
  • при можливості слід вживати для пиття та приготування їжі доочищену, фасовану та бутильовану воду, що має на етикетці назву та адресу виробника, дані щодо хімічного складу, термін придатності та умов зберігання, або ж гарантованої якості з інших джерел;
  • при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

При дослідженні води децентралізованого водопостачання в Христинівській територіальній громаді впродовж останніх років перевищення на нітрати становить 66%. Тому, щоб бути впевненим у якості питної води, яку споживають діти до 3-х років, щодо наявності в ній нітратів, згідно постанови Головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 р. №16 пропонуємо безкоштовно для сімей з дітьми до 3-х років дослідити воду децентралізованого водопостачання в санітарно-гігієнічній лабораторії Христинівського відділення Уманського міськрайонного відділу ДУ» Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Здоров’я ваших дітей у ваших руках!