Стійкість туберкульозу в навколишньому середовищі

  • 419

Фото без опису

Туберкульоз – інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis).

Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

Мікобактерії є облігатними аеробами (живуть лише за наявності нормальної кількості вільного кисню). Це слабо кислото- та спиртостійкі нерухомі грампозитивні палички довжиною до 8 мікрометрів. Спор та капсул не утворюють. В організмі хворого під дією хіміопрепаратів щоб вижити перетворюються в атипові форми, утворюючи фільтрівні та L-форми. За сприятливих умов мікобактерії діляться кожні 15-20 годин. Тобто надзвичайно повільно в порівнянні з іншими бактеріями, які зазвичай діляться кілька разів на годину. Ця бактерія, може витримати слабкі дезинфікуючі засоби і виживає в сухих умовах протягом тижнів.

 

За ознаками патогенності розрізняють:

  • патогенні що спричиняють конкретні захворювання (типовий вид Mycobacterium tuberculosis);
  • атипові, серед яких є умовно-патогенні (при певних умовах їх кількість збільшується і перевищує допустиму норму, що призводить до відповідних захворювань) та сапрофітні (організм живиться мертвими органічними рештками).

Стійкість мікобактерій туберкульозу у зовнішньому середовищі:

  • у річковій воді – 5 міс;
  • у темному сухому місці – 10-12 міс;
  • у світлому сухому (вуличний пил) – до 2 міс;
  • у ґрунті – до 6 міс;
  • у фекаліях, на пасовищах – більше року;
  • в молочних продуктах – до 10 міс;
  • при температурі – 23°, у вологому і темному місці – 7 років;
  • ліфіолізовані та заморожені форми – до 30 років.

Витримують процеси гниття і можуть кілька місяців зберігатися в похованих трупах.

 

Проте незважаючи на стійкість у навколишньому середовищі, мікобактерії не розмножуються в навколишньому середовищі та при температурі -30° та +30°. Відповідно в навколишньому середовищі накопичення збудника туберкульозу не відбувається.

 

Мікобактерії гинуть дією сонячних променів протягом 1,5 год, а ультрафіолетові промені вбивають їх за 2-3 хвилини.

 

Чутливі до тепла. У вологому мокротинні витримують нагрівання при 75° впродовж 70 хв. При кип’ятінні гинуть через 5 хв. Не витримують пастеризацію або прання за температури 60°.

 

Туберкульозна паличка розповсюджується при дотримання певних правил епідемічного ланцюга, а саме:

  • джерело інфекції (хвора людина);
  • здійснення механізму передачі збудника (сприятливі умови передачі збудника від хворого до здорової людини);
  • сприйнятливість населення до цієї інфекції (готовність імунної системи відповісти на збудник хвороби).
Інші статті

Всі статті