Пенсійна реформа: як зміняться виплати і пенсійний вік

  • 208

 

11 жовтня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2148-VIII, яким внесено зміни до низки законів, що регулюють питання пенсійного забезпечення громадян.

Із 1 жовтня п.р. перераховано пенсії, призначені до зазначеної дати.

Перерахунок проведено у 2 етапи:

1 – осучаснення пенсій, за результатами якого застосовано середній показник заробітної плати по Україні - 3764,40 грн (замість 1197,91 грн). При цьому величина оцінки одного року стажу визначається на рівні 1.

2  – перерахунок пенсій у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму з 1312,00 грн до1452,00 грн.(тобто на 140 грн). Перерахунку підлягають мінімальні розміри пенсій пенсіонерам, що мають повний страховий стаж, та доплати за понаднормативний стаж (для непрацюючих пенсіонерів), а також підвищення, що обчислюються виходячи із розміру прожиткового мінімуму.

Розмір пенсії пенсіонерів, що мають неповний страховий стаж, складатиме не менше 1373,00 грн. (до цього часу отримували 949,00 грн.)

Розмір підвищення пенсій розраховано індивідуально для кожного пенсіонера залежно від його заробітку, який він отримував, і його страхового стажу (індивідуальні показники особи). Відповідно, пенсії в усіх пенсіонерів зросли неоднаково.

Якщо внаслідок перерахунку, проведеного відповідно до Закону №2148, розмір пенсії зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі.

Запроваджено гнучкий коридор пенсійного віку

З 1 січня 2018 року право на пенсію у 60 років чоловіки будуть мати при наявності стажу не менше 25 років. За жінками зберігається вікова градація виходу на пенсію – 58,6 років у 2018 році. Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році.

Особи, які матимуть стаж від 15 до 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році будуть мати право виходу на пенсію у 63 роки.

Починаючи з 1 січня 2019 року особи, які матимуть від 15 до 16 років страхового стажу, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 25 років у 2028 році будуть мати право виходу на пенсію у 65 років.

В період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року непрацюючим особам, які досягли пенсійного віку та не набули страхового стажу, за умови наявності у них не менше 15 років страхового стажу, органи соціального захисту призначатимуть тимчасову державну соціальну допомогу. Зазначена допомога виплачуватиметься до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії.

До страхового стажу для призначення пенсій зараховується власне страховий стаж — період, за який страхові внески сплачені у сумі не меншій за мінімальну, а також трудовий стаж до 2004 року.

Право на пенсію окремих категорій громадян

Законом передбачено скасування призначення пенсій за вислугу років (за певними винятками, зокрема для осіб, які вже мають необхідну вислугу років станом на 01.10.2017 і досягли передбаченого законом віку).

Зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років); військових — учасників бойових дій (у 55 років); ліліпутів і диспропорційних карликів (40/45 років); чорнобильців (зі зниженням пенсійного віку).

Право на пенсію на пільгових умовах зберігається для працівників, зайнятих на роботах за Списками №1 та №2, трактористів-машиністів- чоловіків, зайнятих на підприємствах сільського господарства, трактористів — машиністів жінок, доярок, робітниць текстильного виробництва, водіїв міського пасажирського транспорту та великовагових автомобілів на шкідливих виробництвах.

Особи, яким раніше була призначена пенсія за спеціальними законами (держслужбовцям, науковцям, журналістам, прокурорам тощо), отримуватимуть пенсію за нормами страхового закону. Передбачається автоматичне перерахування цих пенсій на загальних підставах, якщо розмір пенсій у такому разі буде вищим. При цьому, особа може особисто звернутися до органів Пенсійного фонду для зарахування страхового стажу, набутого після призначення пенсії. У будь-який час державний службовець може повернутися до раніше призначеної виплати.

Скасування обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам

Виплата пенсій працюючим пенсіонерам здійснюватиметься у призначених розмірах, без здійснення відрахувань у розмірі 15 відсотків.

Право звернутися за перерахунком через кожні два роки після призначення пенсії у працюючих пенсіонерів залишається.

Скасування зменшення розміру пенсії жінкам, які скористалися правом виходу на пенсію у 55 років

Зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, визначеного за схемою для відповідної вікової категорії, та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою віку. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.

Начальник Христинівського відділу обслуговування громадян Уманського об»єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області Л.Долобан