Перерахунок пенсій: чому не змінився розмір пенсійної виплати?

  • 244

Фото без опису

Чимало осіб пенсійного віку звертається до сервісного центру з проханням пояснити чому під час проведення перерахунків у зв`язку зі зміною прожиткового мінімуму або мінімальної заробітної плати розмір їхньої пенсії збільшується саме на таку суму або взагалі не збільшується.

Частиною третьою ст. 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-ІV (далі – Закон №1058) передбачено, що в разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, а також у разі збільшення розміру мінімальної зарплати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до ст. 28 Закону 1058, крім пенсіонерів, які працюють.

Непрацюючим пенсіонерам такі перерахунки пенсій проводять із дня встановлення нових розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, а пенсіонерам, які працюють – після звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Однією з умов, яка визначає право особи на перерахунок пенсії у зв`язку зі зміною прожиткового мінімуму або зростання мінімальної заробітної плати, є факт роботи пенсіонера.

Друга умова, яка дає право на підвищення розміру пенсії на цих підставах, це та величина в складі пенсійної виплати, що залежить від прожиткового мінімуму. Наприклад, розмір пенсії особи, обчислений відповідно до ст. 27 Закону №1058, не досягає мінімального розміру, визначеного ст. 28 Закону №1058.

Розмір пенсії за віком залежить від тривалості страхового стажу, величини отримуваного заробітку, з якого було сплачено страхові внески, і часу виходу на пенсію. Тривалість страхового стажу й величина заробітної плати враховуються через коефіцієнти страхового стажу та заробітку.

На жаль, у деяких пенсіонерів, які відпрацювали багато років, заробітна плата протягом трудової діяльності була невисока. І це не кращим чином позначилося на розмірі їхньої пенсії.

Саме для таких осіб законодавством передбачені певні пенсійні гарантії. Зокрема, згідно з частиною першою ст. 28 Закону №1058 мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у жінок 30 років страхового стажу, у чоловіків – 35 років, встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Крім того, відповідно до частини другої ст. 28 Закону №1058 для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у жінок 30 років страхового стажу, у чоловіків – 35 років, встановлюється в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Із 1 грудня 2021 року розмір мінімальної заробітної плати зріс до 6500 грн., відповідно пенсії збільшилися на 200 грн., з 2400 до 2600 грн. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня зріс із 1854 до 1934 грн. Це і стало підставою для здійснення перерахунків пенсій для низки категорій отримувачів.