Як уберегтись від гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

  • 128

За оперативною інформацією Держпродспоживслужби упродовж 4 місяців 2022 року в Україні було зареєстровано 24 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 188 осіб, із них 116 дітей (62%), з них17 спалахів зареєстровано після початку військових дій.

 

За аналогічний період 2021 року було зареєстровано 25 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 232 особи, з них 218 дітей (93,9%).

 

У січні цього року спалах гострої кишкової інфекції, спричиненої ротавірусом, у результаті якого постраждали 3 дітей, був зареєстрований серед вихованців дошкільного навчального закладу № 65 у м. Черкаси.

 

З настанням теплої пори року ризик виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь значно зростає.

 

З метою запобігання їх виникненню необхідно дотримуватися простих, але важливих правил:

  • оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
  • уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купувати такі продукти;
  • не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
  • купуючи продукти на продовольчих ринках, вимагати у продавця довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
  • зберігати продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, у холодильнику зберігати їх окремо;
  • не готувати страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці;
  • готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
  • для пиття та приготування страв використовувати чисту питну воду з відомих джерел;
  • не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби тощо);
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей.

За перших ознак кишкового захворювання звертайтесь до лікаря або викликайте «швидку». Самолікування небезпечне!

Інші статті

Всі статті