Профілактика отруєнь грибами та перша допомога

  • 337

Фото без опису

Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей. На початку листопада 2023 року в КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня» потрапило подружжя із с. Велика Севастянівка з діагнозом «отруєння грибами середньої важкості». На щастя лікарі врятували їм життя.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Є багато самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби, підберезники мають своїх небезпечних двійників, є і отруйні рядовки).

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

  1. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  2. Не збирайте гриби:
  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих, ослизлих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
  1. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  2. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  3. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
  4. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  5. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  6. Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  7. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, що годують грудьми.
  8. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  9. В жодному разі не купуйте свіжі, сушені, солені, консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  10. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися у період від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які ви вживали: запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, судоми.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • негайно викликайте «швидку»;
  • промийте шлунок водою;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти, це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя. Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Будьте обережні при збирання та вживанні грибів!

Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області