Профілактика отруєнь грибами та перша допомога
Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей. На початку листопада 2023 року в КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня» потрапило подружжя із с. Велика Севастянівка з діагнозом «отруєння грибами середньої важкості». На щастя лікарі врятували їм життя.
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Є багато самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби, підберезники мають своїх небезпечних двійників, є і отруйні рядовки).
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих, ослизлих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, що годують грудьми.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
- В жодному разі не купуйте свіжі, сушені, солені, консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися у період від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які ви вживали: запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, судоми.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- негайно викликайте «швидку»;
- промийте шлунок водою;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти, це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя. Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Будьте обережні при збирання та вживанні грибів!
Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області