Здорове харчування – запорука здоров’я

  • 191

Фото без опису

Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань тією чи іншою мірою пов’язані із харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

 

Нераціональне харчування на пряму пов’язане з такими проблемами, як ожиріння, зайва вага, гіподинамія, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, а також помітно скорочує тривалість повноцінного здорового життя людини. Ті, хто дбають про своє здоров’я повинні дотримуватись трьох принципів здорового харчування:

 

  1. помірність (щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму);
  2. різноманітність (передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб, крупи, фрукти, овочі, м’ясо та молочні продукти);
  3. збалансованість (означає правильне співвідношення всіх груп продуктів).

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.

 

Організму людини властиві особливості, зумовлені віком, впливом умов навчання, праці та побуту.

 

Великий вплив на організм людини має зміна звичного способу життя: збільшення обсягу інформації, яка надходить, форма її подачі, необхідність самостійно розподіляти свій час та організовувати побут підвищують навантаження на психоемоційну сферу.

 

Установлено залежність між успішністю та режимом харчування школярів та студентів, якщо вони розпочинають заняття натще, то вони гірше засвоюють навчальний матеріал. За даними дослідників, 60% студентів, які навчаються задовільно, харчуються лише два рази на день, в той час ті, які навчаються на «добре», у 80% випадків дотримуються триразового харчування. Слід пам’ятати, що до 25 років ще незакінчені процеси росту та формування організму, ця вікова категорія має значно більші розумові та нервово-психічні навантаження, значне напруження зорового апарату. Тому для них необхідністю є збалансоване та раціональне харчування – основний фізіологічний фактор зміцнення здоров’я людини.

 

Дев’ять порад: як правильно харчуватися

 

  1. Не забувайте снідати! Сніданок – один з найважливіших прийомів їжі протягом доби, він забезпечує організм енергією, тому повинен бути щільним. На сніданок краще всього є зернові культури, овочі або фрукти.
  2. Протягом дня слід робити перекуси. В якості перекусу можна використовувати ягоди, горішки, фрукти або легкі сендвічі.
  3. Скажіть рішуче «ні» фаст-фуду. «Швидка їжа», як правило, рідко буває корисною, вона не насичує організм необхідними вітамінами і мікроелементами. Більш того, часте споживання фаст-фуду призводить до захворюваннями шлунково-кишкового тракту і ожиріння.
  4. Не їжте вночі. Вночі їсти не варто, але якщо голод все ж бере своє, краще обмежитися склянкою молока з вівсяним печивом або овочевим салатом.
  5. Пийте якомога більше чистої води. Люди часто нехтують даними порадами, вибираючи замість склянки води склянку солодкої газованої води.
  6. Не захоплюйтеся дієтами і обмеженнями кількості споживаної їжі. Люди часто прагнуть виглядати привабливо, а це значить – не мати зайвої ваги. У гонитві за стрункою фігурою багато практикують жорсткі дієти. Найгірше тим, хто вибирає моно дієти або голодування, яке не приведе ні до чого, крім втрати енергії і сил для нормальної роботи організму. Якщо є необхідність скинути зайве, саме час подумати про спорт.
  7. Відмовтеся від енергетичних напоїв і інших харчових стимуляторів.
  8. Їжте якомога менше напівфабрикатів. Часто люди вживають в їжу напівфабрикати, які досить розігріти на сковороді або в мікрохвильовій печі. Однак такі продукти складно назвати корисними, більш того, їх часте вживання може призвести до набору надлишкової маси тіла.
  9. Те ж стосується і різної консервації. Часте споживання в їжу консервації вкрай небажано для організму.

Тарілка здорового харчування має виглядати наступним чином: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки та горіхи, молочні та кисломолочні продукти, риба, яйця, м'ясо, корисні олії та жири.

 

Здоров’я є найвищим багатством людини – Гіппократ.