Епідсезон 2023-2024 рр.

  • 37

Фото без опису

В Україні з осені до весни триватиме епідсезон. У цей час циркулюватимуть кілька респіраторних вірусів, грип та COVID-19.

З вересня по листопад 2024 року на території Христинівської міської територіальної громади захворіло 1208 осіб на ГРВІ, в тому числі і на COVID-19. Із них – 224 діти до 17 років.

На перший погляд симптоми даних вірусів можуть бути схожими але грип і COVID-19 діють агресивніше на організм.

Основна різниця у симптомах ГРВІ, грипу і коронавірусу полягає у тому, що для ГРВІ та коронавірусу характерний поступовий початок хвороби, грип розпочинається раптово і гостро.

Ознаками та симптомами ГРВІ є те, що хвороба прогресує поступово і найчастіше починається з стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті, чхання, сльозотечі; на наступний день проступає сухуватий кашель, який з часом трансформується у вологий; одужання зазвичай наступає на 7-10 день після виникнення первинних симптомів.

Для Грипу властиво різке підвищення температури (в окремих випадках до 40,5 градусів), ломота у всьому організмі, а також болі: головні і м'язові; зазвичай  у першу добу нежить не виникає, що властиво тільки даному вірусу; найбільш активна фаза грипу припадає на 2-3 день захворювання, а остаточне одужання 8-10 день; після перенесеного грипу ваш організм сприятливий до інших захворювань протягом наступних 3-х тижнів, тому потрібно уникати скупчень людей та використовувати засоби профілактики.

Головні симптоми при Коронавірусі: підвищення температури, дуже сильне почуття втоми чи навіть виснаження, втрата чи зміна нюху, головний біль, біль в горлі, втрата апетиту, діарея, чхання, хриплість голосу, тремтіння, біль у суглобах, біль в очах.

Дуже прості заходи допоможуть вам уникнути підхопити вірусну інфекцію і зберегти ваше здоров’я: уникайте близького контакту з хворими; прикривайте ніс та рот серветкою при кашлі чи чханні; часто мийте руки з милом, використовуйте антисептик для рук; намагайтеся не торкатися обличчя, особливо зони очей, носа та рота; провітрюйте та дезінфікуйте приміщення; привчіть себе до корисних звичок: будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтесь, багато пийте води та харчуйтеся корисною їжею.

Найкраща профілактика грипу – це щорічна вакцинація. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Найкращий час для щеплення – напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону.

Також можлива безкоштовна вакцинація проти COVID-19. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Пам'ятайте про те, що будь-яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Цінуйте себе і займайтеся профілактикою! Краще захворювання попередити ніж його лікувати!

Христинівське відділення ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»

Інші статті

Всі статті