Як розпізнати кашлюк

  • 122

Фото без опису

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликаних бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові. Чим менший вік дитини тим важчий перебіг захворювання. Особливо вразливі ті немовлята, які ще не щепленні від кашлюку.
 

Перші 7-10 днів відрізнити кашлюк у дітей від звичайного ГРВІ складно. Захворювання перебігає помірно, з нежиттю, чханням, помірним підвищенням температури, звичайно ж, кашлем. Діагностують кашлюк за характером кашлю.

 

На ранніх стадіях кашель носить нападоподібний характер, який неможливо зупинити ніякими протикашльовими засобами (на відміну від ГРВІ чи бронхіту) з виділенням густого в’язкого мокротиння. Потім слідує спастичний кашель, який закінчується тривалим, судомним шумним вдихом (можна почути свист), дитина починає синіти. Напади найчастіше стають вночі та можуть закінчуватися блюванням. У немовлят такі напади можуть спричинити зупинку дихання (апноє). Так може тривати 3 тижні, після чого настає період, коли напади кашлю стають все рідшими, проте, зберігаються ще 2-3 місяці.

 

Діагноз виставляється за результатами посіву зразків із носоглотки.

 

Кашлюк – це дитяче захворювання, яке можна попередити вакцинацією.

 

Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики необхідно у віці 2,4,6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації використовують вакцини АаКДП та АКДП. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від інфекції або хвороби. Запобігають важкому перебігу та появі ускладнень. Стійкий імунітет після отримання всіх рекомендованих доз вакцинації зберігається протягом 5-7 років, на той період життя дитини, в якому хвороба перебігає найтяжче.

 

Якщо ви в силу обставин пропустили щеплення за віком, зверніться до вашого педіатра/сімейного лікаря за консультацією, незалежно від того скільки часу минуло від попереднього введення вакцини.

Інші статті

Всі статті