Тютюнопаління та його шкідливі наслідки

  • 46

Фото без опису

Нікотинова залежність відноситься до тієї ж групи, що й залежність від героїну та алкоголю – «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин» і класифікуються під кодом F.17. Від наслідків куріння вмирають шість мільйонів осіб, і незважаючи на безліч різних стратегій боротьби, небагатьом вдається кинути палити раз і назавжди. Куріння є головною причиною смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Не обманюйтеся рекламними пропозиціями – не існує безпечної кількості цигарок або способів куріння.

Згідно із загальносвітовою статистикою, куріння є причиною 15% усіх смертей у світі. Цигарки вбивають більше людей, ніж автомобілі, СНІД, цукровий діабет та цироз печінки, разом узяті. Інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, інсульт, рак легень, порожнини рота, рак гортані, сечового міхура, хронічні обструктивні захворювання легень, складності під час вагітності та зниження очікуваної тривалості та якості життя – це неповний перелік медичних проблем, з якими неминуче стикається кожен курець.

Куріння також впливає на репродуктивні функції та може бути причиною деформації сперматозоїдів та дефектності ДНК, наслідком чого буває не виношування вагітності (викидні) у запліднених ними жінок або різні вроджені аномалії та дефекти у новонароджених дітей. У насіннєвої рідини курців зменшується кількість активних сперматозоїдів.

Те саме стосується й пасивного куріння. Наприклад, якщо людина ніколи не курила і не курить, але у неї є друг, чоловік (дружина), які курять поруч з нею, то ризик розвитку раку легень у таких людей збільшується приблизно на 25%. Вплив вторинного тютюнового диму (пасивного куріння) є причиною смерті близько 41 000 дорослих, що не палять, і 400 випадків смерті немовлят щорічно. Діти особливо вразливі до дії пасивного куріння. Дитина, яка зазнала пасивного куріння, має підвищений ризик розвитку інфекцій органів дихання, менінгіту, постійного кашлю, а також посилення симптомів астми. Своєю чергою пасивне куріння збільшує ризик виникнення у немовлят синдрому раптової дитячої смерті.

Як кинути палити: поради

Щоб відмовитися від куріння, потрібно діяти відразу за кількома напрямками: шукайте мотивацію, зберігайте спокій у стресових ситуаціях, послаблюйте синдром відміни, замініть шкідливу звичку на корисну альтернативу. Нагадуйте собі, чому ви кидаєте палити. І яку користь для здоров'я це принесе. Уникайте обставин, в яких раніше тяглися за сигаретою. Будьте готові до невдачі. Нехай із десятої або сотої спроби, але у вас все вийде. В наш час існують ефективні методи лікування тютюнозалежності, які надають реальну можливість поліпшити якість життя. До сучасних лікарських засобів терапії тютюнопаління відносяться препарати нікотин-замісної терапії (жувальна гумка, нашкірний пластир, інгалятор, назальний спрей, таблетки).

Жодна стаття у світі не здатна з 100% ефективністю допомогти людині з залежністю. Нехай ця інформація стане зайвим приводом ставитися до проблеми серйозно. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. Вдихаючи тютюновий дим – вбиваєте себе, видихаючи – інших.

Інші статті

Всі статті