Зафіксовано менінгококову інфекцію у дитини

  • 372

Фото без опису

В одному із сіл нашої громади на менінгококову інфекцію захворіла 16-ти річна дитина. Захворювання почалося із симптомів запалення шлунково-кишкового тракту та гострої респіраторної вірусної інфекції, проявлялося це – головним болем, нудотою, блюванням, підвищенням температури до 39°С.

 

Фахівцями Христинівського відділення ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування цього випадку та комплекс протиепідемічних заходів, встановлено коло  контактних осіб, організовано їх бактеріологічне обстеження, медичне спостереження тощо.

 

Менінгококова інфекція – це важке інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями – менінгококами.

 

Джерелом інфекції може бути як безпосередньо хворий, так і носій менінгокока. Носії менінгокока в сотні разів більше, ніж хворих. Передається ця інфекція повітряно-крапельним шляхом (при розмові, кашлі, чханні).

 

Прояви менінгококової інфекції дуже схожі з симптомами ГРВІ. Це постійна закладеність носа, нежить, головний біль, підвищена температура, може бути діарея, блювання.

 

Діти хворіють набагато частіше, ніж дорослі. Навіть при своєчасному лікуванні смертність від менінгіту висока.

 

Шановні батьки! За найменших ознак ГРВІ у дитини звертайтеся до сімейного лікаря чи педіатра.

 

Завжди краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати. Найкращий захист – це вакцинація від менінгокока також важлива вакцинація від гемофільної інфекції у 2, 4, 12 місяців, тому що така інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних явищ у різних органах. Джерелом і резервуаром обох інфекції є тільки хвора людина.

 

Окрім того, задля профілактики менінгококової інфекції слід дотримуватися простих правил респіраторної гігієни:

  • регулярно і ретельно обробляйте руки засобом, що містить спирт, або мийте їх водою з милом;
  • при кашлі чи чханні прикривайте рот та ніс згином ліктя або серветкою;
  • проводьте регулярну обробку та дезінфекцію поверхонь, особливо тих, до яких часто торкаються, наприклад, дверних ручок, водогінних кранів, дисплеїв телефонів та інші.
Інші статті

Всі статті