Вода з колодязя, чи дійсно краща?

  • 114

Фото без опису

Існує думка, що вода з водогону – це гірша для пиття вода, чим вода з індивідуального колодязя. Найчастіше з колодязя вода смачніша за водопровідну (немає запаху і присмаку хлору), але може бути заражена хвороботворними бактеріями, забруднена побутовою хімією, нафтопродуктами, нечистотами від вбиральні та іншими речовинами. Вода з міського водогону може містити хлор і його сполуки, але вона принаймні постійно проходить лабораторний контроль безпечності та якості питної води, проходить очищення й стандартизацію за багатьма небезпечними речовинами і мікробами й очищається від них. А ви, власники колодязів, давно робили аналіз води? Тому, перш ніж робити висновки, яку воду вибрати, потрібно обов’язково і систематично проводити аналіз води; для води з колодязя – 1 раз на рік, особливо після танення снігу, паводків і після злив.

Пам’ятайте: якщо вода містить шкідливі компоненти або бідна на корисні, вона може викликати розвиток ряду захворювань. Таку воду обов’язково потрібно очищувати.

Крім того, колодязь повинен бути належно облаштований, потрібно дотримуватися правил щодо його експлуатації.

При влаштуванні колодязів необхідно дотримуватись таких  вимог: стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, здатні ізолювати колодязь від дощових і талих вод; підводну частину стінок потрібно заглиблювати ( не більш ніж на 1 м) у водоносний горизонт; верх повинен бути не менше, як на 0,8 м вище поверхні землі, закриватися кришкою з металу чи дерева, зробити дашок. Колодязі закриті зверху, обладнують вентиляційною трубою, виведеною вище поверхні землі не менше ніж на 2 м, отвір слід захистити ковпаком із сіткою. Для підйому води рекомендується застосовувати електронасоси. Біля колодязя слід влаштовувати гачок та лавку для відер. Для захисту від забруднення поверхневими стоками роблять перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя. З тією ж метою навколо необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2м і шириною 1м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше 2м на основі з щебеню товщиною 15-20 см.

Перед введенням в експлуатацію рекомендується виконати тривале відкачування води декілька повних об’ємів, дезінфекцію та повторне відкачування води до зниження залишкових кількостей дезінфектанту до норми. Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води.

Для дезінфекції колодязя використовують хлоровмісні дезінфікуючі засоби. Але така дезінфекція знищить вам тільки хвороботворні бактерії та віруси.

А від інших речовин, такі як органічні та механічні забруднення (іржа, пісок, мул), жорсткість (перевищення якої зустрічається у водоносних горизонтах води на території Христинівської МТГ) потрібно використовувати фільтр.

Щоб визначити якість вашої води і чи потрібен вам додатковий фільтр обов’язково зробіть її аналіз, а потім за результатами прийдіть до висновку про те, чи потрібно її очищувати, і якщо так, то яким чином це краще зробити.

Інші статті

Всі статті