Сказ: що варто знати і як уберегтися

  • 164

Фото без опису

Останнім часом на території Христинівської територіальної громади почастішали звернення людей з приводу укусів, як безпритульними так і домашніми тваринами. На початку 2024 року звернулася людина після укусу безпритульною твариною, під час лабораторного дослідження мазка відбитку з головного мозку собаки, сказ підтвердився. На сьогодні пацієнт отримує лікування антирабічною вакциною. Але, нажаль, не в усіх випадках так буває.

 

У 2023 році зареєстровано 47 звернень потерпілих з приводу укусів, із них 16 невідомими тваринами, лабораторно підтверджено сказ в однієї тварини. 88% осіб, які постраждали від укусів невідомими тваринами отримали курс щеплення проти сказу. Щеплення це єдиний спосіб уберегти себе від незворотних наслідків захворювання – смерті. Тому не варто відмовлятися від нього.

 

Що робити, якщо вас вкусив чи подряпав ссавець або на шкіру, чи слизову потрапила його слина?

  • упродовж 10 хвилин промити місце ураження проточною водою із господарчим милом;
  • якнайшвидше зверніться до лікувального закладу по медичну допомогу для проведення щеплення антирабічною вакциною.

Про «40 уколів в живіт» не йдеться. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні. Імунітет стає дієвим через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

 

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96-99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення.

 

Наша громада забезпечена антирабічною вакциною, вона є якісною й безоплатною.

 

Сказ – вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих помирають.

 

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається.

 

Головними причинами поширення сказу є недостатнє проведення регуляції чисельності основного носія сказу лисиці та інших диких тварин.

 

Сказ – природно-вогнищева інфекція. Резервуаром і переносником вірусу є лисиці, але основну загрозу для людей становлять домашні та безпритульні тварини, зокрема собаки та коти, які заражаються сказом на природі через укуси диких тварин.

 

Як запобігти сказу?

  • вакцинувати домашніх тварин;
  • триматися і тримати домашніх улюбленців якнайдалі від диких тварин;
  • невідкладно звертатися за медичною допомогою після потенційного контакту з твариною до появи симптомів.

Що робити, якщо у лікарні вам відмовляють робити щеплення?

Коли вам відмовляють у вакцинації й рекомендують «пошукати ту собаку» або «перевірити чи немає мертвих у тій зоні», пам’ятайте, що ціна зволікання – ваше життя.

 

Якщо вам відмовляють у щепленні:

  • можна посилатися на наказ МОЗ України №205 від 15.04.2004 «Про удосконалення заходів профілактики захворювань людей на сказ».
  • вимагайте письмову довідку, де буде вказано, що вам відмовлено у щепленні. Діагноз у ній має звучати як «укушена рана».
  • зверніться до завідувача/ки відділенням/головного лікаря/ки.
  • зателефонуйте на гарячу лінію МОЗ або НСЗУ, щоб зафіксувати відмову.
  • вакцинуйтеся у разі потреби в іншому травмпункті.
Інші статті

Всі статті