КЛІЩІ ТА ХВОРОБА ЛАЙМА

  • 22

Фото без опису

 

 

 Весна-це не лише повернення тепла, а й активність кліщів, які можуть переносити інфекційні захворювання. Найбільш поширеним з таких захворювань серед населення  протягом останніх років став іксодовий кліщовий бореліоз або хвороба Лайма.  Іксодові кліщі, які переносять збудників хвороби Лайма - борелій, широко розповсюджені на території нашої області. Кліщі частіше зустрічаються у помірно затемнених і вологих місцях лісу із густою травою і підліском. У людини частіше всього кліщ присмоктується в місцях з тонкою шкірою і великою кількістю судин (шия, груди, пахові ділянки тощо), у дітей - на волосяній частині голови.  Початок хвороби Лайма нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло, нежить. Людина починає лікувати грип. Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби. 

Як уберегтися від укусу та що робити, якщо він вже трапився.

Навіть якщо контакт був короткочасним, ризик зараження хворобою Лайма не виключений.Якщо ви виявили кліща, що присмоктався, – витягніть його якомога швидше. Чим довше кліщ п'є кров, тим більше інфекції потрапить в організм.Якщо людина планує здати кліща на аналіз на інфікованість збудниками хвороби, то бажано отримати його живим і неушкодженим.Як правило, приймають тільки таких. Ні в якому разі не змащуйте  кліща олією або чимось іншим. Його можна видалити самостійно або звернутися до найближчого травмпункту.Щоб уникнути розриву кліща, не треба тягнути різко.Зручно видаляти кліща тонким пінцетом.  При цьому його слід захопити якомога ближче до хоботка, потім акуратно потягнути вгору, при цьому обертаючи навколо своєї осі у зручний бік. Зазвичай через 1-3 оберти кліщ витягується разом із хоботком.Для видалення кліщів існують також спеціальні пристосування. Якщо під рукою немає ні пінцета, ні спеціального пристосування, то кліща можна видалити ниткою. Для цього міцну нитку зав'язують у вузол якомога ближче до хоботка кліща, потім скручують її в одному напрямку (трохи підтягуючи вгору) доти, доки кліщ не викрутиться. Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, видаліть його стерильною голкою так, як ви видаляєте звичайну скалку.Якщо кліщ присмоктався у незручному для його вилучення місці, а вам ніхто не може допомогти, видаляйте його, як зможете. Навіть якщо він порветься, це краще, ніж витрачати тривалий час на пошуки допомоги.Знятого кліща варто помістити у чисту ємність, яка щільно закривається, зі злегка зволоженим шматочком вати, паперової серветки або стеблинками трави на денці та протягом доби принесіть до лабораторії особливо небезпечних інфекцій. У разі відсутності такої можливості зберігайте ємність у холодильнику до можливої доставки.Треба розуміти, що наявність інфекції у кліща ще не означає, що захворіє людина. Аналіз кліща потрібний для спокою в разі негативного результату і пильності – в разі позитивного. Протягом двох тижнів щодня вимірюйте температуру тіла і в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі в місці укусу,або з’явилася кільцеподібна еритема ‒ слід одразу ж звернутися до лікаря. Кільцеподібна мігруюча еритема ‒ типовий первинний прояв бореліозної інфекції. Це почервоніння шкіри, яке з’являється навколо місця укусу кліща і поширюється від нього у вигляді кола, діаметром щонайменше 4–5 см. Чітко навколо місця укусу. Якщо ви помітили щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до інфекціоніста. Вас міг вкусити інший кліщ, ви просто цього не помітили. Найкращий спосіб визначити наявність захворювання у людини – здати аналіз крові. Досліджувати кров на антитіла до борелій можна не раніше ніж через 3-4 тижні після укусу. Здавати кров відразу не потрібно – результат аналізу буде неінформативним.Якщо вчасно встановити діагноз, більшість пацієнтів можна успішно вилікувати антибіотиками. Чим раніше почати лікування, тим швидше одужає людина.

Кілька порад,якщо ви зібралися на прогулянку:

На природу бажано одягати світлий одяг, щоб кліща можна було побачити;

Намагайтеся носити закритий одяг і високе взуття.

Використовуйте репеленти-спецзасоби для відлякування кліщів

Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодві години прогулянки й після неї.

 

Адреса лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України "м.Черкаси,вул.Захисників України 3. Час роботи: з 8.00 до 16.00 години. Довідки за телефоном: (0472) 36 07 16.

Христинівське відділення

Уманського міськрайонного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»