Як зберегти серце здоровим

  • 82

Фото без опису

Серцево-судинні захворювання (ССЗ)клас захворювань, які пов'язані з патологією серця або кровоносних судин, загальна назва захворювань системи кровообігу. До серцево-судинних захворювань належать ішемічна хвороба серця (до якої зараховують стенокардію та інфаркт міокарда (відомий як серцевий напад). Ішемічна хвороба серця – найпоширеніша форма серцево-судинних захворювань, що є провідним чинником втрати здоров’я в Україні. Понад 9 мільйонів українців страждають на ішемічну хворобу серця. Атеросклеротичні зміни в коронарних артеріях щорічно спричиняють щонайменше 50 тис. інфарктів міокарду. Через війну статистика може суттєво погіршитися. Факторами, що обумовлюють розвиток серцево-судинних захворювань, є високий артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину в крові, тютюнокуріння (в тому числі, пасивне тютюнокуріння), низький рівень фізичної активності, ожиріння, цукровий діабет, психологічний стрес, обтяжена спадковість. Більшість факторів ризику залежать від стилю життя. Ви зможете їх змінити і, тим самим, знизити у себе ризик передчасної смерті від інфаркту міокарда або інсульту. Корекція факторів ризику важлива в усіх вікових категоріях, починаючи з дитинства до глибокої старості.

 

Профілактика серцево-судинних захворювань

 

  1. Дотримуватись збалансованого здорового харчування

 

Рекомендується вживати менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Намагайтеся їсти рибу двічі на тиждень – це прекрасне джерело омега-3 жирних кислот, дуже корисних для серця. Щоб кров’яний тиск був у нормі, вживайте менше солі – додавайте менше солі під час приготування їжі і не досолюйте страви за столом. Вживайте цільнозерновий хліб, каші з цільного зерна. Вживайте багато овочів та фруктів. Коли купуєте продукти в магазині, зверніть увагу на інформацію про вміст калорій, жиру, цукру і солі. Вживати менше алкоголю.

 

Безпечної дози алкоголю не існує. Вживання будь-якого алкоголю шкідливе для серцево-судинної системи, викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів і онкозахворювань. Його надмірне вживання збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

 

  1. Бути активними

 

Регулярна фізична активність зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Рекомендується приділяти принаймні 30 хвилин фізичній активності 5 разів на тиждень. Сюди можна зарахувати гру, ходьбу, хатню роботу, танці. Спробуйте бути активнішими щодня: можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто. Додаткова мотивація займатися спортом з’явиться, якщо залучити до занять сім’ю та друзів. Можна завантажити додаток для тренувань і слідкувати за своїми успіхами. Перш ніж зайнятися спортом, порадьтеся з лікарем.

 

Слідкувати за своєю вагою. Зайва вага підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

 

  1. Хронічні психоемоційні перевантаження

 

Стресогенні ситуації, високий рівень тривожності та депресія прискорюють розвиток серцево-судинних захворювань. Подбайте про себе – знайдіть час для відпочинку, восьмигодинного сну, прогулянок, занять спортом, спілкування з близькими Вам людьми, які можуть надати Вам емоційну підтримку.

 

  1. Кинути курити

 

Куріння – одна з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Найкращим рішенням, яке ви можете прийняти для здоров’я свого серця, буде кинути курити. Протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця. Пасивне куріння також шкідливе для здоров’я серця.

 

  1. Слідкуйте за рівнем артеріального тиску

 

Гіпертонічна хвороба може мати безсимптомний перебіг, проте її наявність значно підвищує ризик розвитку порушень мозкового кровообігу (інсульту) та інфаркту міокарда. Якщо у вас вже є гіпертонія, холестерин або атеросклероз, то за тиском потрібно стежити постійно. Регулярний контроль рівня артеріального тиску допоможе вам контролювати роботу вашого серця. Починаючи з 40-річного віку рекомендується регулярно контролювати рівень холестерину у крові. Рівень загального холестерину має становити 5,0 ммоль/л та менше. Для профілактики підвищення рівня холестерину важливо дотримуватись засад здорового харчування та рекомендованого рівня фізичної активності впродовж всього життя. Ознайомтесь з «Інформацією щодо здорового харчування» і намагайтесь запровадити рекомендації – це важливо для збереження здоров’я у Вас і Ваших рідних.

Інші статті

Всі статті